Hääateria Italiassa
Italiassa ruokailu otetaan vakavasti.
Ruoan pitää olla hyvää ja sitä pitää olla riittävästi. Tämä pätee myös hääjuhlissa. Koko juhlahan rakentuu itse asiassa ruokailun ympärille.
Ateria on siis keskeinen osa hääjuhlaa ja merkityksellinen. Siksi sen laadusta ei kannata tinkiä.
Mistä häiden juhla-ateria koostuu Italiassa ja mitä yleensä syödään?
Viiniä tietysti juodaan, mutta missä kohden ja mitä muita juomia tarjoillaan?
Ja ovatko italialaiset pitopalvelut joustavia, kun halutaan poiketa totutusta?
Tässä postauksessa kerron pääkohtia hääruokailusta Italiassa. Keskityn vain ruoka- ja juomatarjontaan, koska kattaukset ja koristelu ovatkin sitten jo ihan oma juttunsa.
Italialaisen hääjuhlan tarjoilun voi purkaa seuraaviin osa-alueisiin:
alkujuomat eli virvokkeet ennen vihkimistä
aperitiivi
istuva illallinen 2. ruokalajista alkaen
jälkiruokabuffet
confettata
hääkakku
kahvi ja avec
open bar (ja yöpala)
Jokaisella osa-alueella on oma merkityksensä hääjuhlan kokonaiskuvan muodostumisessa.
Alkujuomat
Varsinkin keskikesällä tai vieraiden tullessa kauempaa on huomaavaista tarjota virvokkeita ennen vihkimistä. Tässä ei tarvitse olla alkoholipitoisia juomia, enintään lasillinen vilvoittavaa proseccoa tai kuohuviiniä.
Viime vuosien trendinä ovat olleet yrteillä, hedelmillä ja kasviksilla maustetut vedet. Ne sopivat loistavasti janon taltuttamiseen ja ovat raikkaan näköisiä tarjoilupöydällä.
Aperitiivi
– italialainen cocktail hour
Aperitiivi on tärkeä osa hääjuhlaa.
Aperitiivin pitää olla näyttävä, avaahan se hääjuhlan kulinaarisen osuuden. Aperitiivi alkaa heti vihkitilaisuuden jälkeen. Silloin tarjoillaan yleensä buffetista sekä juomat että ”kevyet” suupalat.
Juomina on yleensä yksi alkoholipitoinen cocktail – esim. nykyään supersuosittu Spritz – sekä yksi alkoholiton cocktail.
Lisäksi juotavaksi löytyy usein proseccoa tai kuohuviiniä, valkoviiniä sekä virvoitusjuomia. Nämä ovat siis perusjuomia, ja tarjolle voidaan lisätä muitakin juomia (esim. olutta) hääparin toiveiden mukaan.
Aperitiivin ruokapuoli on usein niin kattava, että sen jälkeen ei paljoa enää nälätä.
Runsaammissa tarjoiluissa ruoat on jaettu erillisiin noutopöytiin, joita kutsutaan nimellä isola (= saari). Yhdestä isolasta löytyy leikkeleet, toisesta juustot, kolmannesta leipätuotteet, jne. Tämä jaottelu auttaa hahmottamaan tarjoilun paremmin, ja vieraat voivat tutustua tarjontaan helpommin. Jokaisesta lajista löytyy monia vaihtoehtoja, jopa leipäpöydästä. Lisäksi tarjoilijat kiertelevät vieraitten keskellä ja tarjoilevat lämpimiä herkkuja suoraan tarjottimelta.
Jos perus-buffet ei tunnu riittävän, on pitopalveluilla ehdottaa lisäpöytiä vaikka kuinka paljon – aina ostereihin asti. Buffet-tarjoilua elävöitetään myös ns. show-cookingilla: yhdessä “saaressa” kokki leikkaa vieraiden edessä ilmakuivattua kinkkua (leikkaustapa on tärkeä!), toisessa kokki friteeraa kauden vihanneksia suussa sulaviksi ja kolmannessa tuoreesta mozzarella di bufalasta loihditaan maukkaita makuelämyksiä.
Buffet-tarjoilu on yleisin tarjoilumuoto aperitiivilla. Tasokkaat fine dining -paikat ovat kuitenkin oma lukunsa. Heidän aperitiivinsa käsittää pienen lajitelman tarkkana käsityönä tehtyjä canape-paloja. Tarjoilijat kiertävät vieraiden keskellä tarjoillen sormisyötävät suoraan tarjottimelta. Istuva illallinen aperitiivin jälkeen on näissä paikoissa yleensä pidempi. Annokset ovat pienempiä ja huoliteltuja, kuten tyyliin sopii.
Istuva illallinen
Aperitiivin jälkeinen illallinen tarjoillaan Italiassa aina pöytiin.
Runsaamman aperitiivipöydän jälkeen istuva illallinen rajoittuu usein kolmeen tai jopa vain kahteen ruokalajiin. Kombinaatioita on monia, antipastosta jälkiruokaan.
Usein valitaan joko 2 x alkuruoka+pääruoka tai alkuruoka+pääruoka+jälkiruoka. Myös kaksi pääruokaa on yleisesti käytetty kombinaatio. Ennen jälkiruokaa tai kakkua illallisen maut on hyvä neutralisoida sorbetilla.
Tarjoiltavien viinien pitää sopia ruokaan ja siksi viini vaihtuu usein ruokalajien mukaisesti. Ruokien kanssa ei tarjota muuta kuin vettä ja viinejä. Olut ei ole juhlajuoma Italiassa, mutta toki sen tarjoilusta voi sopia erikseen, jos vieraiden joukossa on oluen ystäviä. Viineissä suositaan paikallisia tai ainakin italialaisia viinejä. Ulkolaisia viinejä ei löydy listoilta, paitsi shamppanja, mutta sillekin löytyy loistavia vaihtoehtoja Franciacortan alueelta.
Antipasto
Antipasto voidaan sisällyttää istuvaan illalliseen tai vaihtoehtoisesti tarjoillaan jo aperitiivibuffetissa. Varsinkaan laajan buffetin jälkeen ei ole enää tarvetta erilliselle antipastolle.
Primo Piatto
Kun Italiassa ollaan, alkuruoka on usein pastaa, täytettyä pastaa tai risottoa. Jokaisella alueella on omat erikoisuutensa ja tekotapansa. Ja valinnanvaraa löytyy! Pastoissa suositaan lyhyitä ja helposti syötäviä pastalajeja. Jos menussa on kaksi primoa, kombinaationa on kaksi erilaista, esimerkiksi pasta ja risotto. Joissain paikoissa tarjoillaan kaksi pientä annosta erilaisia primoja jopa samalla lautasella. Usein tarjoilijat kiertävät vielä vadin kanssa ja tarjoilevat lisää nälkäisimmille.
Secondo Piatto
Pääruoka painottuu kalaan tai lihaan. Yleisesti ottaen kanaa ei pidetä hääruokana, vaikka joissain paikoissa sitäkin löytyy. Tähän on varmaan osasyynä myös ulkomaalaisten toiveet. Lisukkeina toimivat hyvin uunissa haudutetut perunat, kauden vihannekset tai salaatti.
Sorbetto
Sorbetto on tyylikäs päätös istuvalle illalliselle. Se pyyhkii hyvin pois aikaisempien ruokien ja vahvempien viinien maut.
Tämän jälkeen on jälkiruoan vuoro. Se tarjoillaan perinteisesti buffetista, kuten aperitiivi.
Jälkiruoka ja karkkipöytä
Jälkiruoka-buffet ja italialainen confettata eli karkkipöytä.
Nämä ovat yhtä vaikuttava päätös ruokatarjoiluille, kuin aperitiivi-buffet oli alussa.
Monet ulkolaiset kokevat nämä tarpeettomaksi, mutta italialaisille ne ovat tärkeitä, vaikka niistä tuskin mitään söisi.
Buffetista löytyy runsas valikoima paikallisia ja italialaisia jälkiruokaherkkuja mignon-muodossa. Onhan tähän mennessä jo syöty enemmän kuin riittävästi.
Confettata eli italialainen karkkipöytä on ehdoton. Tuottavathan nämä sokeroidut mantelikarkit onnea uudelle avioliitolle. Makuja pitää olla useita ja pöytä koristeltu näyttävästi. Vieraille annetaan myös mukaan hääteemaan sopiva karkkipussukka, jonka sisälle laitetaan kolme tai viisi mantelikarkkia. Kolme karkkia symboloivat hääparia ja ensimmäistä lasta. Viidellä karkilla toivotaan terveyttä, hedelmällisyyttä, pitkää ikää, onnellisuutta sekä rikkautta.
Hääkakku
Hääkakku on tärkeä elementti joka puolella maailmaa, niin myös Italiassa.
Perinteiset italialaiset hääkakut ovat yksikerroksisia ja pyöreän muotoisia. Ne on usein koristeltu marjoilla tai hedelmillä. Kakkujen maut ja muoto ovat kuitenkin saaneet vaikutteita maailmalta, joten niitä löytyy jokaiseen makuun. Pelkkä makukaan ei enää riitä, vaan kakun pitää olla näyttävä jo itsestään. Kakun voi tilata useaan juhlapaikkaan suoraan kakkujen tekoon erikoistuneista leipomoista.
Viime vuosien trendinä on ollut tässäkin kohtaa show-cooking, jolloin vieraat voivat vihdoin muutaman tunnin istumisen jälkeen nousta paikaltaan ja mennä kakunleikkauspaikalle katsomaan, kun kokki rakentaa ja viimeistelee kakun. Joskus jopa hääparikin osallistuu kakun valmistukseen.
Tuore aviopari leikkaa asiaan kuuluvasti kakun, nauttii ensimmäisen palan kakkua yhdessä sekä avaa kuohuviinipullon. Tämän jälkeen kakkupalat tarjoillaan lautasilla suoraan vieraille yhdessä kuohuviinilasillisen kanssa. Kaikki tämä tapahtuu cocktail-tyylisesti seisten, tietenkin kakku on myös mahdollista tarjoilla suoraan pöytiin. Vieraat eivät kuitenkaan itse leikkaa kakkua.
Kahvi ja avec
Kahvi nautitaan Italiassa vasta kakun jälkeen, ei sen yhteydessä.
Kakun jälkeen tarjoilijat tuovat valmiiksi täytetyt kahvikupit suoraan vieraille pöytiin tai ns. lounge-alueelle, joka on tarkoitettu loppuillalle.
Kahvi on espressoa, mutta monet paikat tarjoilevat pyynnöstä myös “pitkää kahvia”, mikä muistuttaa läheisesti suomalaisia kahvilaatuja.
Kahvin kanssa tarjoillaan myös digestivo, eli italialaisia ruoansulatusta edistäviä alkoholijuomia. Näitä ovat muun muassa Grappa, Limoncello ja erilaiset Amarot.
Open bar ja yöpala
Open bar avataan kakun leikkauksen yhteydessä. Joskus kahvi ja digestivo-juomat laitetaan baarin yhteyteen, jolloin jokainen voi itse hakea kahvin. Kahvi juodaan Italiassa tyypillisesti seisten. Open baarista löytyy lajitelma drinkkejä.
Myös yöhön sopivat viinit ja oluet voidaan lisätä baarin tarjontaan. Yöpala ei ole ehdoton, mutta mahdollinen. Usein yöpalaksi tarjotaan lajitelma minipanineja, pizzapaloja tai pastaa.
Ruoka- ja juomapalvelut luovat perustan onnistuneelle hääjuhlalle. Sen kaikki osa-alueet ovat tärkeitä, ja niiden pitää luoda tyylikäs ja juhlava jatkumo läpi juhlan sekä esteettisesti että makunautintojen kautta.
Kun häitä juhlitaan Italiassa, juhla-aterian merkitys korostuu entisestään, ja siltä myös odotetaan paljon. Siksi se kannattaa suunnitella huolellisesti; tarjota vieraille sopivassa määrin helppoja ja tuttuja italialaisia ruokia, mutta myös uusia makunautintoja.
Hyvin suunniteltu ja laadukkaista aineksista koottu juhla-ateria muistetaan pitkään. Se tekee hääjuhlasta uniikin.
Buon Appetito!
Kaikki postauksen kuvat ovat tekemistäni häätilaisuuksista. Kiitos loistaville kuvaajille!